Namen 1. foruma digitalne koalicije digitalna.si, ki ga je gostila Gospodarska zbornica Slovenije, je bila razprava o o povezovanju vseh deležnikov v digitalnem okolju, oblikovanju razvojno spodbudnega okolja za digitalizacijo in ključnih kompetencah za digitalno družbo.

Več kot 180 udeležencev foruma iz različnih sfer, od gospodarskih družb, preko izobraževanja, politike in nevladnih organizacij, je izmenjalo izkušnje in prakse ter predstavilo ovire, s katerimi se soočajo pri delovanju v slovenskem okolju.

Kje so največji izzivi digitalizacije?

Na področju povezovanja kot tudi razvojnega okolja je bila kot glavna problematika izpostavljena nacionalna omejitev spleta in informacijske infrastrukture, ki jo enačijo s cestami in železnicami. Udeleženci so izpostavili slabo uporabniško izkušnjo uporabnikov slovenskih sistemov, njihovo neenotnost, nekompatibilnost in nepovezanost. Izpostavili pa so tudi problem zakonodaje, vse od segmenta zaščite osebnih podatkov do regulative.

Digitalna koalicija mora izoblikovati predloge, namenjene državi, zakonodajalcu, kako vzpostaviti učinkovito razvojno okolje, saj hitrost razvoja digitalnih tehnologij prehiteva zakonodajalce, zato nastajajo pravne praznine.

Vrsta izzivov je bila ugotovljena na področju digitalnih kompetenc, od opredelitev usposabljanja do kompetenc za uvajanje informacijsko-komunikacijskih tehnologij v izobraževanje. Postavljeni so bili temelji za predloge o krepitvi digitalnih kompetenc, saj na tem področju podjetja na posameznika na račun neznanja po ocenah Janka Laha iz podjetja Agora preplačajo tudi več kot tisoč evrov.

Med izzivi so izpostavili tudi podporo projektom digitalizacije slovenščine, ki ni komercialni jezik, na državnem nivoju pa si podporo projektom s tega področja podajajo z ministrstva na ministrstvo.

Naloge digitalne koalicije

Prva konferenca je pokazala, da samozadostnost in odsotnost interoperabilnosti nista prava pot. Digitalna koalicija bo spodbujala deležnike k sodelovanju pri vzpostavljanju omrežij, razvoju digitalnih storitev odprte kode in interoperabilnosti, uporabniške prijaznosti in novih poslovnih modelov za iskanje priložnosti na trgu.Na področju razvojnega okolja mora le to postati fleksibilnejše, zakonodaja pa ne sme zavirati razvoja. Na področju kompetenc pa bo potrebno digitalne kompetence obravnavati širše, izobraževalni sistem dopolniti z učenjem o digitalizacijskih znanjih in veščinah, ugotoviti realno sliko znanja, uvesti standarde izobraževanja ter poskrbeti za pomen jezika in jezikovnih tehnologij.

»Sodelujmo, da ne bomo skočili v prazno.«Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je dejal, da digitalna koalicija že dobiva pravo vlogo, ocenjuje pa, da je bilo na področjih, ki so jih izpostavili udeleženci, že veliko narejenega, ukrepi pa šele dajejo prve rezultate: "Z zakonodajnim okvirom dajemo državi pospešek. Dajmo sodelovati, da ne bomo skočili v prazno. Dovolj je, da smo korak pred ostalimi."

Konkretni ukrepi na področju digitalizacije

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti je poudaril da je povezovanje med različnimi deležniki pripeljalo do ustanovitve devetih strateških razvojno investicijskih partnerstev, v teku pa so številni razpisi za digitalizacijo učinkovite rabe energije, pametne naprave, pametne sisteme, upravljanje energetskih sistemov, učenje mentorjev za učne izdelovalne laboratorije itd.

Članek je iz edicije Glas gospodarstva, ki bo izšel 13. julija.

Nekaj izjav s 1. foruma Slovenske digitalne koalicije si lahko ogledate v spodnjem videu, v prihodnjih dneh pa bomo objavili še več predlogov in gradiv s foruma.


Še več videoposnetkov si lahko ogledate na spletni strani Arnesa ali pa v spodnjih videih.

UVODNI DEL


TEMA: POVEZOVANJE


TEMA: RAZVOJNO OKOLJE


TEMA: KOMPETENCE – VKLJUČUJOČA DIGITALNA DRUŽBA


ZAKLJUČEK FORUMA

Forum je organizirala Slovenska digitalna koalicija, ki je odprti forum deležnikov za koordinacijo, usklajevanje, usmerjanje in sodelovanje pri digitalnem preoblikovanju Slovenije. Pridružite se ji lahko tudi vi s prijavo kot podpornik.

Povezane vsebine