09. januar 2020

Tretji forum deležnikov za digitalizacijo evropske industrije 2019

Med 13. in 15. novembrom je v Madridu potekal 3. forum deležnikov za digitalizacijo evropske industrije z naslovom »Umetna inteligenca in digitalna inovacijska stičišča za evropsko industrijo po letu 2020«.

Naslovnica

Gre za letni dogodek, ki ga organizira Evropska komisija skupaj z eno od držav članic. Glavni temi foruma sta bili umetna inteligenca in digitalna inovacijska stičišča. Glavni poudarki pa, da se mora Evropa hitreje odzivati na dogajanja na globalnih trgih. Investicije morajo biti usklajene, zato je potrebno, da države članice čim prej sprejmejo nacionalne strategije za umetno inteligenco, ki morajo biti usklajene z evropskim načrtom. Veliko je bilo razprave o etični uporabi umetne inteligence, načinu regulacije področja. Digitalna inovacijska stičišča morajo delovati kot osrednji element digitalne transformacije in odigrati ključno vlogo pri digitalnem pretransformiranju MSP-jev. DIH-i morajo služiti kot enotna vstopna točka za digitalizacijo. Komisija je pripravila tudi informacije o prihajajočih programih Horizont in Digital Europe program ter razpisu za Evropske DIHe.

V okviru dogodka sta bili podeljeni dve nagradi za HUB-je in MSP-je. Nagrada »Disruptors Award Prize« za MSP-je bila podeljena slovenskemu podjetju Elaphe Propulsion Technologies. Elaphe je slovensko podjetje, ki uporablja inovativne in disruptivne tehnologije s ciljem povečanja učinkovitosti, spodbujanja trajnostne rabe energije in zmanjšanja energetske odvisnosti od fosilnih goriv. Sodelovali so v poskusu, imenovanem "HPC-Cloud-simulacija sklopljene elektromagnetne in strukturne-akustike v kolesnih elektromotorjih", ki jo je podpiral Fortissimo 2. Nagrado je podelila Evropska iniciativa I4MS, ICT Innovation for Manufacturing SMEs.

Povzetek dogodka, prezentacije in videoposnetki so dostopni na spodnji povezavi.

https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/digitising-european-industry-stakeholder-forum-2019