03. november 2021

4. Odprti forum Slovenske digitalne koalicije

Forum z naslovom “Nova digitalna zgodba Slovenije v digitalni Evropi" se bo odvil v četrtek, 25. 11. 2021, z začetkom ob 9.30 uri.

Forum SDK2021 Grafika

Vabimo vas na 4. Odprti forum Slovenske digitalne koalicije z naslovom: “Nova digitalna zgodba Slovenije v digitalni Evropi”, se bo odvil v četrtek, 25. 11. 2021, z začetkom ob 9.30 v Digitalnem središču Slovenije in na spletu.

V obdobju po razglašeni covid pandemiji se je v Sloveniji izkazalo, da je digitalizacija eden ključnih stebrov napredka naše države. Soočili smo se številnimi izzivi: s pridobivanjem kvalificiranih digitalnih potrdil, uporabo aplikacij in portalov, z vročanjem elektronskih dokumentov in z dolgotrajnim delom ter šolo od doma.

Zato ni naključje, da je bil v letu 2021 ustanovljen Strateški svet za digitalizacijo, julija 2021 pa je vlada imenovala ministra za digitalno preobrazbo, Marka Borisa Andrijaniča, ki vodi Službo vlade za digitalno preobrazbo.

Leto 2021 je za Slovenijo še posebej pomembno, saj v drugi polovici Slovenija predseduje Svetu Evropske Unije. V času predsedovanja se ukvarja s sprejemanjem mnogih regulativ, uredb in direktiv, na področju evropskega enotnega digitalnega trga, ki se dotikajo digitalnih storitev, delovanja digitalnega trga, e-zasebnosti, umetne inteligence, roaminga…

Slovenska digitalna koalicija je namenjena usklajevanju digitalnega preoblikovanja Slovenije po sprejetih strateških dokumentih Digitalna Slovenija 2020 v sodelovanju z deležniki iz gospodarstva, raziskovalno-razvojnega sektorja, civilne družbe in javnega sektorja. Ustanovljena je bila leta 2016 na vrhu slovenskega gospodarstva posvečenega digitalizaciji.

Slovenska digitalna koalicija (SDK) je eden ključnih deležnikov, ki si prizadeva izboljšati uvrstitev Slovenije na lestvici DESI indeksa (16. mesto v letu 2020). SDK je tudi del evropskega projekta “Skills and Jobs coalition”, ki skrbi za izboljšanje okolja za pridobivanje digitalnih kompetenc.

Odprti forum Slovenske digitalne koalicije je namenjen odprti izmenjavi mnenj, izkušenj in izhodišč vseh deležnikov družbe za načrtovanje nadaljnje digitalizacije, letos ga organiziramo že četrtič.

Na dogodku bodo spregovorili predstavniki Vlade RS in Evropske komisije ter deležniki Slovenske digitalne koalicije. Posebna pozornost bo posvečena pridobivanju digitalnih kompetenc in usklajevanju in sprejemanju regulatornih uredb ter direktiv na ravni Evropske unije.

Dogodek si boste v živo lahko ogledali tukaj:

Agenda:

Prizorišče: Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije, Ljubljana, Slovenija
Kdaj: 25. 11. 2021 | 9:30 – 14:30

9:30 - 9:40

Pozdravni nagovor:

 • Katja Mohar Bastar, direktorica DIHS
 • Igor Zorko, predsednik Slovenske Digitalne koalcije

9:40 – 10:10

Otvoritveni nagovori:

 • Mark Boris Andrijanič, minister pristojen za digitalno preobrazbo
 • Peter Jenko, direktor direktorata za informacijsko družbo
 • dr. Jerneja Jug Jerše, vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji

10:10 – 11:00

Deležniki Slovenske digitalne koalicije:

 1. Vključenost, Mreža nevladnih organizacije, Maša Malovrh
 2. Nacionalni strateški nivo, dr. Polonca Blaznik, Ministrstvo za javno upravo
 3. Povečati potencial IKT strokovnjakov
 4. Pametne skupnosti, Gregor Košir, Skupnost občin
 5. Uporaba tehnologije v digitalizaciji Slovenije, Mitja Jermol, IJS
 6. Inovacije na področju tehnologije, Marko Bonač, Raziskovalne organizacije
 7. Digitalno poslovno okolje, Nenad Šutanovac, GZS

11:00 – 11:30

Odmor za kavo

11:30 – 12:30

Digitalna znanja in veščine:

 1. Informatics Education for All: the next frontier for Digital Europe, Enrico Nardelli, University of Roma "Tor Vergata" & President of Informatics Europe

Advances in Informatics, the scientific discipline behind digital technologies, have brought about a radical transformation in contemporary society, affecting both professional and personal life. Education is a key element to continue to enjoy the benefits of digital transformation while avoiding the downsides. The general level of Informatics education in Europe generally stops at the operational level of digital competencies while a science based approach, focused on understanding the principles of Informatics early in school, would be needed to enable European citizens to actively contribute to the development of EU's economic and social prosperity.

 1. Working together to boost digital skills in Europe, Jakub Kajtman, Policy Officer, DG Connect, European Commission

MEDNARODNI DEL:

12:30 - 14:00

Izmenjava pogledov glede ključnih regulativnih dokumentov v času slovenskega predsedovanja svetu EU in prihajajočem obdobju

Uvodni predstavitvi:

Marjan Turk, Ministrstvo za javno upravo, Stalno predstavništvo Slovenije pri EU

Darja Tomše, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Stalno predstavništvo Slovenije pri EU

Pogovor v živo:

Mag. Samo Zorc, Ministrstvo za javno upravo

Mag. Aleš Veršič, Ministrstvo za javno upravo

Dejan Dvoršek, Stalno predstavništvo Slovenije pri EU

Dr. Til Rozman, Služba vlade za digitalno preobrazbo Republike Slovenije

Moderator: Jaka Repanšek, SDK, Strateška skupina za regulativo in okolje

14:00 – 14:15

Odmor za kavo

14:15 – 14:30

Zaključek

 • Katja Mohar Bastar, direktorica DIHS
 • Igor Zorko, predsednik Slovenske Digitalne koalcijePrijava na dogodek:

4. Odprti forum Slovenske digitalne koalicije