SLO | ENG

Vzorčno mesto za zvišanje znanstvene pismenosti v Sloveniji

V Velenju bodo 2. februarja 2018 uradno odprli vzorčno mesto (Pattern City). Njegovi ustvarjalci so si zastavili visok cilj; zvišati znanstveno pismenost po vsej Sloveniji za vse starosti, vse narodnosti, vse skupnosti. 
Vzorčno mesto je večnamenski prostor, v katerem so interaktivne učne postavitve, ulica virtualne resničnosti, transmedijski studio za znanstvene vsebine, digitalni laboratorij in poligon za interaktivni escape room. Gre za inovativni sistem izobraževanja, ki skrbi za radovednost, raziskovanje, inovativnost, različnih virov in povezovanjem lokalnih in čezmejnih skupnosti. 

V Vzorčnem mestu kot prvem tovrstnem projektu ne le v Sloveniji, ampak tudi v Evropi, bodo obiskovalci delali poskuse »naredi sam« in se udeležili programov strokovnega razvoja. Odkrivali bodo interaktivne učne postavitve, letos se bodo zamenjale teme robolektrika, 10.000 milj in vojne sveta. Na Ulici virtualne resničnosti bodo mladi lahko izkusili virtualno resničnost in skozi simulacije spoznali različna delovna okolja, kot so pisarna, rudnik, pekarna in laboratorij. V transmedijskem kotičku bo predvajan program Znanstvene TV za otroke in mlade, poudarek bo na pripovedovanju zgodb skozi številne medije, o digitalni pismenosti in varni uporabi spletnih družbenih omrežij. V digitalnem laboratoriju se bodo obiskovalci lahko preizkusili v programiranju, razvijali pametne rešitve in celo izdelali prototipe zamisli. Interaktivna soba pobega je namenjena novi metodi osvajanja znanja, ki ga bodo obiskovalci pridobili v Vzorčnem mestu, in bo ponudila prehode med resničnim in virtualnim svetom.

Vzorčno mesto so že obiskali prvi obiskovalci, predvsem osnovnošolci, ki so se med drugi spoznali delovanje električne energije in kako sploh nastane elektrika. 

Za dvoletni projekt sicer skrbi Ljudska univerza Velenje, prostore na Kidričevi cesti 2b je zagotovila Mestna občina Velenje, vsebino pa bodo financirali z vstopninami, donacijami in sponzorstvi.