SLO | ENG

Vabljeni na Festival odprtih podatkov javnega sektorja 2017

Ministrstvo za javno upravo že tretje leto po vrsti organizira Festival odprtih podatkov javnega sektorja, letos v sodelovanju s Statističnim uradom Republike Slovenije. Dogodek bo potekal v sredo, 4. oktobra 2017, s pričetkom ob 9. 30 uri, v Konferenčni dvorani Ministrstva za javno upravo.
Ministrstvo za javno upravo (MJU) v okviru vzpostavitve ekosistema odprtih podatkov, v katerem različne deležnike spodbuja k odpiranju podatkov javnega sektorja, uporabi odprtih podatkov, izmenjavi informacij, izkušenj itd. med drugim vključuje tudi nacionalni portal odprtih podatkov- OPSI in Festival odprtih podatkov javnega sektorja (v nadaljevanju festival).

Na portalu je trenutno objavljenih preko 3.900 metapodatkovnih opisov evidenc, zbirk in statističnih tabel. Na portalu so od 6. 9. 2017 objavljeni tudi statistični podatki, ki jih pripravlja Statistični urad Republike Slovenije. Slovenija je tako ena izmed redkih evropskih držav, ki ima na svojem portalu odprtih podatkov objavljene tudi statistične podatke državnega Statističnega urada.

V okviru festivala so organizirani različni dogodki oz. aktivnosti. Prvi v sklopu dogodkov je dogodek, 4.oktobra 2017, na katerem bodo med drugim predavatelji iz javnega in zasebnega sektorja predstavili zanimive aplikacije in vizualizacije podatkov, primere dobrih praks s področja ponovne uporabe javnih podatkov.

Eden izmed dogodkov oz. aktivnosti je sodelovanje s fakultetami. Študentje fakultet v okviru študijskega programa pripravijo seminarske naloge na temo ponovne uporabe podatkov javnega sektorja (vizualizacije, aplikacije, analize). V preteklih letih so sodelovale Fakulteta za računalništvo in informatikoUniverze v Ljubljani in Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani, v letošnjem študijskem letu se bo pridružila Univerza v Mariboru. Zaključni dogodek oz. predstavitve seminarskih nalog bodo predvidoma potekale v mesecu marcu 2018.

Vabimo vas, da se prijavite na dogodek, ki bo v sredo, 4. oktobra 2017 s pričetkom ob 9. 30 uri, preko spletne aplikacije 1Ka. Prijave bomo zbirali do zapolnitve prostih mest. Za dodatne informacije nam pišite na elektronski naslov: odprti-podatki.mju@gov.si.

Program festivala najdete TUKAJ.