SLO | ENG

V Sloveniji prvo obeležje, posvečeno blockchain tehnologiji

V Kranju so svečano odprli prvo obeležje na svetu, ki je posvečeno blockchain tehnologiji. Letos namreč mineva deset let, od kar je posameznik ali skupina pod psevdonimom Satoshi Nakamoto ustvarila prvi podatkovni blok.


Obeležje je postavljeno v krožišču med Cesto Staneta Žagarja, Gregorčičevo in Zoisovo ulico. „Tako simbolizira decentraliziranost povezovanja, ki ne ponazarja zgolj dostopa do ene točke, marveč ponuja prehod do izhodišč, ki posamezniku nudijo več poti. S tem spominsko obeležje ni središčno, marveč je vzpostavljeno kot povezovalna točka kranjskega urbanega ekosistema, kar simbolizira omreženost in povezljivost," pojasnjujejo na Mestni občini Kranj, ki je postavila obeležje ob podpori kranjskih podjetij 3fs in Bitstamp.

„Z odkritjem obeležja sta Slovenija in mesto Kranj ustvarila in v svet poslala sporočilo, ki poudarja njuno skupno odprtost za digitalizacijo, dojemljivost za uporabo novih tehnologij ter gostoljubnost za napredno miselnost, ki ne stremi zgolj k optimizaciji vsakodnevnega bivanja, marveč k medsebojnem zaupanju, transparentnosti ter sodelovanju. Ob tem pa domačim prebivalcem predstavlja opomnik za odprtost do novega ter povezljivosti, kar je osnova za kakovostnejše bivanje v prihodnosti," še pravijo na kranjski občini.

Obeležje sta skupaj s predstavniki vlade odprla župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar in predsednik društva Bitcoin Slovenija Jure Pirc.

Več informacij najdete na spletrni strani https://www.blockchainmonument.net/.

Foto: blockchainmonument.net