SLO | ENG

Slovensko znanje za pospešek razvoju električnih vozil

Laboratorij za motorje z notranjim zgorevanjem in elektromobilnost (LICeM) s Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani je v sodelovanju z osemnajstimi partnerji v okviru razpisa H2020  pridobil triletni projekt OBELICS (Optimization of scalaBle rEaltime modeLs and functIonal testing for e-drive ConceptS).
„Projekt OBELICS se bo osredotočal na nove metode in simulacijska orodja za razvoj učinkovitejših in varnih električnih vozil v krajšem razvojnem času ob hkratni večji modularnosti palete vozil," so zapisali v sporočilu za javnost Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani. Do električnih vozil bi tako prišli hitreje in v večji količini, posledica pa bi bila bolj dostopna cena.

„Specifični cilji projekta OBELICS tako obsegajo paleto simulacijskih in preizkusnih orodij, ki bodo v primerjavi s trenutnim stanjem tehnike omogočili razvoj električnih vozil z 20 % boljšimi zmogljivostmi in 20 % zmanjšanimi izgubami v 40 % krajšem času," so sporočili s Fakultete za strojništvo. 

Strokovni vodja projekta je prof. dr. Tomaž Katrašnik z omenjene fakultete. V projekt sta vključena tudi Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in Kemijski inštitut, partnerji, s katerimi bo sodeloval Laboratorij za motorje z notranjim zgorevanjem in elektromobilnost (LICeM) s Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani pa so: Ford, Fiat Research Centre, Renault Trucks, Siemens, Valeo, Bosch, CEA, Fraunhofer in drugi. Koordinator pa bo podjetje AVL.

Več informacij najdete TUKAJ.