SLO | ENG

Slovenija prvič gostila Srednjeevropsko olimpijado v računalništvu in informatiki

Slovenija je prvič gostila Srednjeevropsko olimpijado v računalništvu in informatiki (CEOI - Central European Olympiad in Informatics). Njen cilj je motivirati srednješolce k večjemu zanimanju za računalništvo in informatiko. Letos so si prvo mesto delili Poljaki, Romuni in Gruzijci. Najboljši Slovenec je zasedel 24. mesto med 62 tekmovalci.
24. Srednjeevropska olimpijada v računalništvu in informatiki je potekala na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Srednješolci iz 15 držav so se pomerili v reševanju problemov s pomočjo računalništva. 

»Olimpijada je odlična priložnost za mlade, saj najboljši nato praviloma zmagujejo tudi na svetovni olimpijadi. Celo več, zmagovalci CEOI predstavljajo najbolj želene bodoče strokovnjake v industriji IKT širom po svetu, med drugimi delajo v podjetjih Google, IBM, Microsoft, Twitter, Facebook, SAP …,«
pravijo v slovenski podružnici društva ACM (Association for Computing Machinery). To združuje raziskovalce, pedagoge in vse ostale, ki se profesionalno ukvarjajo z računalništvom in informatiko, in želijo še naprej razvijati svoje znanje, ga deliti z drugimi in se ukvarjajo z novimi izzivi na področju računalništva in informatike.

Slovenijo so zastopali: Jelko Urbančič, Tadej Gašparovič, Bor Grošelj Simić, Blaž Zupančič, Žiga Željko, Blaž Nova, Gregor Kikelj, Matej Marinko, Tim Poštuvan in Mitja Žalik. Najbolje se je odrezal Gregor Kikelj, ki je s 345 točkami zasedel 24. mesto med 62 tekmovalci. Prvo mesto so si delili kar trije tekmovalci; Poljakinja Anadi Agrawal, Rus Andrei Popa in Gruzijec Giorgi Kldiashvili. Rezultate olimpijade si lahko ogledate TUKAJ. Podelitve nagrad se je udeležil tudi predstavnik kabineta ministra za javno upravo Domen Božeglav.

Slovenci se sicer Srednjeevropske olimpijade v računalništvu in informatiki udeležujejo šele zadnjih šest let. »Pri ACM Slovenija smo se pred šestimi leti odločili, da ponovno aktiviramo naše članstvo, saj verjamemo, da CEOI predstavlja veliko spodbudo našim srednješolcem za udejstvovanje v računalništvu in informatiki. Spodbudo so upravičili in doslej osvojili že eno srebrno in štiri bronaste medalje,« pojasnjujejo v ACM Slovenija.

ACM Slovenija sicer vsako leto pripravi na nacionalni ravni tri različna tekmovanja iz računalništva in informatike.
 - ACM Bober, namenjeno osnovno- in srednješolcem, ki se ga udeleži okrog 29.000 otrok 
- ACM RTK, namenjeno srednješolcem, udeleži se ga okrog 600 mladostnikov, tukaj poteka tudi izbor tekmovalcev za Srednjeevropsko olimpijada v računalništvu in informatiki
- ACM UPM, ki je namenjeno študentom, udeleži se ga okrog 180 tekmovalcev, tukaj pa poteka tudi izbor za mednarodno tekmovanje ACM ICPC

Države udeleženke 24. Srednjeevropske olimpijade v računalništvu in informatiki: Avstrija, Češka, Hrvaška, Madžarska, Nemčija, Poljska, Romunija, Slovaška in Slovenija. Poleg omenjenih držav so s posebnim povabilom gostovale še Azerbajdžan, Gruzija, Iran, Italija, Izrael in Švica.