SLO | ENG

Slovenija na repu digitalizacije?

Ste vedeli, da ima več ljudi na svetu dostop do mobilnega telefona kot do stranišča? Da je na svetu več mobilnih telefonov kot ljudi? Tako ugotavlja Svetovna banka. V Sloveniji imamo 2,4 milijona mobilnih telefonov in le nekaj več kot 2 milijona državljanov. A razlike v stopnji razvoja sodobnih tehnologij med državami so velike; analize so se lotili trije profesorji z ameriške univerze Tufts. Slovenija se je uvrstila precej slabo.
Trije profesorji Bhaskar Chakravorti, Ajay Bhalla in Ravi Shankar Chaturvedi so analizirali razvoj digitalizacije v 60-ih državah, zajeli so vse kontinente. Analiza se je nanašala na obdobje od leta 2008 do 2015. In čeprav priznavajo, da se je od leta 2015 marsikaj spremenilo, opozarjajo, da so nekatere ovire pri napredku neverjetno trdovratne. 

Države so glede na indeks digitalizacije razdelili v 4 skupine, nekatere države pa so med dvema skupinama: 
- izstopajoče države 
- države, ki so obtičale 
- države v vzponu
- ogrožene države

Izstopajoče države
Singapur, Nova Zelandija in Združeni arabski emirati so glede na indeks digitalizacije med izstopajočimi državami. Te države so voditelji digitalne evolucije, inovatorji.

Od evropskih držav imajo največ možnosti, da se jim pridružijo denimo Portugalci, Britanci, Estonci in Nemci. Od neevropskih držav pa so na dobri poti, da se jim pridružijo denimo Izraelci, Japonci, Malezijci.

Države, ki so obtičale
Predvsem skandinavske države in Avstralija so obtičale. Sprva so imele veliko digitalnega elana in bi bile lahko med vodilnimi na svetu, a se je razvoj upočasnil. Kljub temu imajo dober potencial, da znova postanejo vodilne, le znova se morajo zagnati. 

Države v vzponu
Rusija, Indonezija, Indija je le nekaj držav, ki imajo prav tako dobre možnosti, da postanejo vodilne v digitalizaciji. V nasprotju z državami, ki so obtičale, so imele te države sprva zelo počasen razvoj digitalizacije, zdaj pa so se zagnale. Njihova glavna ovira je predvsem slaba infrastruktura.

Ogrožene države
Pakistan, Egipt, Južna Afrika so države, kjer je stopnja digitalizacije najnižja; razvijale je niso ne v preteklosti, ne zdaj. Nekatere države celo nazadujejo. Slaba infrastruktura, zastarela zakonodaja, nizka pričakovanja potrošnikov so glavne ovire digitalnega napredka. 

Slovenija
Naša država se je uvrstila med ogrožene države in države, ki so obtičale. Družbo nam delajo Španci, Slovaki, Grki, Madžari. 

Več o raziskavi si lahko preberete v članku revije Harvard Business Review.

Si želite pospešiti digitalizacijo Slovenije? Pridružite se Slovenski digitalni koaliciji.