SLO | ENG

Priložnost, ne ovira: kdo se ne boji digitalizacije

Od simulatorja za šolanje pilotov prek nadzora vibracij na strojih in pametnih števcev do naročanja tort in elektronskega spremljanja bolnikov doma – to in še več nam je letos prinesla digitalizacija.

Zelo različna so področja prejemnikov nacionalnih priznanj za najboljše inovacije, ki  temeljijo na digitalizaciji. Inovativni so na svetovni ravni, rešitve ponujajo globalnim igralcem, doma so pri nas. Naslednjih devet podjetij je med 38 nagrajenci, ki se jim je GZS poklonila 27. septembra na Dnevu inovativnosti.

Edini simulator za šolanje pilotov začetnikov
Trgi za Aereformov simulator za osnovno šolanje pilotov z VR očali se odpirajo skoraj vsak dan. »To je najbolj razburljiv vidik skokov v neznano. Nikoli ne vemo, kje bomo pristali,« pravi direktor Sašo Knez, eden od inovatorjev izdelka, o katerem se pogovarjajo v Švici in Franciji. Tri so že prodali v ZDA, čeprav so ga predstavili šele aprila.

Gre za letalski simulator z VR očali s pomočjo slike na očalih, ki sledijo pomiku glave in uporabnika odnesejo v virtualni svet bolj kot katerikoli letalski simulator doslej, saj vidno polje ni več omejeno. Simulator je cenejši za proizvodnjo, zahteva manj prostora in je energetsko bolj varčen. Je tudi edini za šolanje začetnikov. 

»Naš pristop temelji na digitalni triadi: predavanja, simulator in e-šolanje. S simulatorjem je triada zaključena. Sledi poglabljanje medsebojne integriranosti vseh treh elementov,« Knez predstavi nadaljnje načrte. 

Simulator je primeren tudi za vizualizacijo razvojnih projektov.

Celo preveč napredna rešitev
Na splošno je lansiranje pametnega hidronskega pogona za HVAC sisteme (ogrevanje, prezračevanje, klimatizacija), NovoCon, zelo uspešno. 
Foto: Danfoss Trata
»Je pa rešitev zelo drugačna, zahteva spremembo avtomatizacije stavb in s tem precejšne naložbe. Lani so jo kupci testirali v manjših objektih ali tesnih inštalacijah, letos jih že vgrajujejo v večje objekte,« pojasni direktor razvoja produktnega programa v Danfossu Gašper Benedik. Letos pričakujejo vsaj 500-odstotno rast.

Inovacija rešuje težavo do 50 odstotkov višje porabe energije za ogrevanje in hlajenje stavb zaradi slabo dimenzioniranih in izvedenih sistemov. V primerjavi s konkurenco se NovoCon ponaša z večjo natančnostjo in fleksibilnostjo pri pokrivanju aplikacij HVAC, možnostjo hitre razširitve na dodatne senzorje, več alarmnimi funkcijami ter možnostjo integracije nekaterih funkcij regulatorjev HVAC.


Izdelek je najti na Nizozemskem in Poljskem ter v Švici, Nemčiji in Angliji, nedavno so dobili posle na Bližnjem Vzhodu in v Braziliji, odpirata se ZDA in Rusija, kjer kupci rešitev še testirajo. »Ker vsi trgi niso pripravljeni na tako napredne rešitve, smo osredotočeni na zahodno in srednjo Evropo, kjer je avtomatizacija stavb na visoki ravni,« pojasni Benedik. 

Podjetje že pripravlja nadgrajeno različico. 

Lasten sistema rezervacij in dinamičnega določanja cen
Večkrat nagrajena inovativna platforma GoOpti za pametno organizacijo potniškega prometa na klic na daljših razdaljah nudi cenovno ugodne prevoze, ki jih izvajajo licencirani prevozniki, z uporabo lastnega sistema rezervacij in dinamičnega določanja cen. »Najbolj uspešno trženje je bilo precej organsko, prek priporočil potnikov. Zdaj, pri širitvi na tuje trge, je to postalo bolj kompleksno in predstavlja poseben izziv,« pojasnjuje kreativna direktorica Lea Šuligoj.Foto: GoOpti
Po Sloveniji, Avstriji, Hrvaški in Madžarski se širijo v Italijo in Španijo, kjer so testno odprli prvo franšizo, medtem ko povpraševanje prihaja z vsega sveta - iz Argentine, Avstralije, Indije, ZDA …

»Prav tako nenehno vlagamo v razvoj svojih naprednih tehnologij, ključnih pri optimiziranju prevozov in doseganju ugodnih cen ter ključnih za našo konkurenčnost, zato pri naložbah dajemo razvoju digitalnih rešitev prednost,« dodaja Šuligojeva.


 
Stroj, senzor in pametna naprava v enem
Rešitev INO Brežice, ki je konkurenca ne ponuja, je aktivni nadzor vibracij na profesionalnih kmetijsko-komunalnih strojih. Celotni paket rešitve je v postopku pridobitve patenta, je pa kombinacija stroja, senzorja in pametne mobilne naprave, ki sproti obvešča o optimalnem delovanju in stopnji vibracije omenjenih strojev. Foto: INO Brežice
»Tržimo ga po vsej EU in težav nimamo, saj smo se temeljito pripravili na vse vnaprej prepoznane ovire,« pravi direktor Aleksandar Cvetanovski. Novi trgi, dodaja, bodo na vrsti v drugi fazi prodaje, saj so prezasedeni z implementacijo te rešitve po že vzpostavljeni prodajni mreži.

V prihodnje načrtujejo dva nova projekta s podobnimi lastnostmi. Prvi je že v prototipni fazi, podrobnosti pa Cvetanovski še ne razkriva.


Števec ključen pri pametnem merjenju v Avstriji


Foto: Iskraemeco
Pametni števec AM550 je prvi modularni izdelek, ki je nastal na podlagi platforme pametnega števca in je sestavni del več projektov pametnega merjenja po svetu. Predlani je Iskraemeco podpisal pogodbo s štirimi nizozemskimi elektrodistribucijskimi podjetji za dobavo 1,6 milijona pametnih števcev z možnostjo povečanja na 2,5 milijona do leta 2020. »To ni le naprava za točen obračun porabe elektrike, ampak deluje kot senzor, ki nadzoruje in upravlja omrežje na različnih ravneh,« pravijo v Iskraemecu.

AM550 je ključni element v dveh obsežnih projektih vpeljave pametnega merjenja v Avstriji in v Iskraemecu pričakujejo še več podobnih projektov, na podlagi te platforme pa načrtujejo druge izdelke, ki bodo sloneli na različnih komunikacijskih tehnologijah.


 Nižanje stroškov, višanje uspešnosti
»Naša rešitev je nova, zato uspešnosti še ne moremo komentirati, vsekakor pa beležimo zelo velik interes različnih segmentov v industrij. Produkt je zagotovo tisto, kar se išče v dobi digitalizacije,« pojasnjuje Rok Šinkovec, vodja prodaje in marketinga v družbi L-TEK Elektronika.

Bistvo inovacije je razvoj dovolj modularnih gradnikov na področjih elektronike, senzorskega dela, ohišij, integracije brezžične komunikacije, spletnih servisov, oblačnega (cloud) shranjevanja podatkov in spletne vizualizacije, ki omogočajo implementacijo v različne industrijske aplikacije. Foto: L-TEK
Preprečuje izpade v proizvodnji, znižuje stroške in prispeva k večji uspešnosti, saj gre za platformo za nadzor in upravljanje gradnikov interneta stvari. Ta obsega in smiselno povezuje inteligentne merilno-krmilne enote, varno brezžično komunikacijo, usmerniške elemente za premostitev različnih jezikov komunikacije, varno hrambo, analize velikih količin podatkov, sisteme odločanja, sistem grafičnih uporabniških vmesnikov za različne platforme (web, smartphone, apps) ter sistem servisov, ki omogočajo integracijo in povezovanje z drugimi sistemi. 

»Produkt uspešno tržimo v Sloveniji, kjer podjetja že spoznavajo uporabno vrednost digitalizacije, raste tudi zanimanje v nekaterih evropskih državah,« je še povedal Šinkovec in dodal: »Nove tehnologije odpirajo možnosti za rešitve v industrijah, kjer elektronika sploh ni bila prisotna. Tam so mogoči veliki prihranki.«Terminal za torte po želji
V Sasteli so zaznali potrebo kupcev po enostavnem naročanju individualno sestavljenih tort in v sodelovanju z IT Pharmo so razvili terminal za preprost in varen način naročanja ter prevzemanja tort v trgovskih središčih. Foto: IT Pharma
Izdelek je prisoten v Sloveniji in na Hrvaškem, na drugih trgih pogajanja še potekajo. Za katere trge gre, direktor IT Pharme Borut Babič še ne izda, a pojasni, da »izdelek še ni masovno prisoten, saj smo imeli kar nekaj težav z izbiro in dobavo ustreznih ogrodij, ki morajo služiti funkcionalnosti proizvoda, biti privlačna in cenovno ugodna«.

Sicer IT Pharma že vse leto razvija nov velik izdelek, ki ga bo trg spoznal v začetku leta 2018 tako v Sloveniji kot na Hrvaškem, v drugi polovici leta pa tudi večji evropski trgi. »Produkt bo namenjen farmacevtskemu trgu,« dodaja Babič.


CEZAR digitalizira slovensko in tuje zdravstvo
Centru za zdravje na daljavo CEZAR, ki deluje v okviru Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, sta nagrado prinesli dve inovativni telemedicinski storitvi: za oporo bolnikom pri samozdravljenju doma za boljše obvladovanje kroničnih bolezni in EXODIAB, orodje za e-spremljanje sladkornih bolnikov. Foto: Cezar
»Prav kronične bolezni skrbijo vso Evropo, saj je zaradi se večjih potreb in povezanih stroškov ogrožena vzdržnost zdravstvenih blagajn. Te storitve se morajo vključiti v obstoječe procese zdravljenja,« pojasni direktor raziskovalnega podjetja MKS Drago Rudel.

Obe zdravstveni storitvi se v Sloveniji in v EU šele uveljavljata. Storitvi ”telemedicinsko spremljanje bolnikov pri njihovem samozdravljenju” in "elektronsko spremljanje bolnikov” sta spremenili delo zdravstvenih timov, ki aktivno in kontinuirano sodelujejo z bolniki pri njihovem samozdravljenju v domačem okolju. 


»Inovatorji izdelek že ponujajo drugim razvojnim skupinam, saj smo uspešnost inovacij že potrdili z omejenim številom bolnikov (550). Trženje v tujini se lahko začne, ko bodo potencialni kupci videli, da Slovenija te rešitve sama uspešno uporablja,« pojasni Rudel.

Inovatorji že razvijajo nove storitve za tovrstno obravnavo tudi drugih kroničnih bolnikov. »Storitve že preverjamo pri manjšem številu bolnikov,« dodaja Rudel.


Avtorica: Sabina Dizdarević
Članek je iz revije Glas gospodarstva, Digitalizacija.