SLO | ENG

Pomoč občinam pri vzpostavitvi brezplačnega dostopa do širokopasovnega interneta

Bi želeli v vaši občini zagotoviti brezplačen dostop do širokopasovnega interneta na javno dostopnih mestih? Evropska unija bo to omogočila s projektom WiFi4EU, v sklopu katerega bo financirala vzpostavitev brezplačnih dostopnih točk v Evropi. Od 20. marca naprej se lahko občine registrirajo na portalu www.WiFi4EU.eu, 15. maja 2018 pa bo objavljen prvi od petih pozivov za bone  WiFi4EU.
Shema WiFi4EU bo financirala stroške nakupa in namestitve opreme (javne točke za dostop do interneta). En bon je vreden 15.000 evrov. Dostopna točka mora biti vzpostavljena v roku 18 mesecev od prejema bona. Lokacijo dostopne točke določi občina, vendar je pogoj, da gre za območje, kjer še ni podobnih točk brezplačnega brezžičnega internetnega omrežja. Zagotovljena hitrost interneta mora biti vsaj 30Mbps. 

Dodeljevanje sredstev iz sheme WiFi4EU bodo urejali preprosti in nebirokratski postopki (spletna prijava, plačevanje z boni in blag nadzor). Projekti bodo izbrani po načelu „kdor prej pride, prej melje". V prvem pozivu bo podeljenih 1000 bonov, celoten proračun projekta WiFi4EU pa znaša 120 milijonov evrov. Po prvem pozivu bodo sledili še štirje, ki se bodo zvrstili do leta 2020. Občina, ki pridobi bon, ne sme več kandidirati v nadaljnjih pozivih.

Boni bodo razporejeni zemljepisno uravnoteženo. Vsaka država bo dobila  najmanj 15 bonov, če bo tudi vloženih vsaj 15 prijav iz države.

Več informacij najdete TUKAJ in na spletni strani  Ministrstva za javno upravo.