SLO | ENG

Pionirke programiranja so bile ženske, danes je IT „moško“ področje

Leta 2015 je bilo v Evropski uniji 1,4 milijone prebivalcev vpisanih na študijske programe, povezane z IKT. Po podatkih Eurostata je bilo med študenti le 17 % žensk. Slovenija se med 28 članicami uvršča na sam rep. Pri nas je namreč takšnih študentk le 9,7 %, slabše sta se odrezala le še Luksemburg (8,3 %) in Nizozemska (6,0 %). Na prvem mestu je Bolgarija s 34,4 % študentk s področja IKT. A zanimivo ob tem je, da so bile pionirke programiranja ženske in nekoč je bilo IT področje v domeni žensk.
Tako kot pri študiju je slika podobna, če gledamo zaposlene na področju IKT v Evropski uniji. V tej branži dela okrog 8 milijonov ljudi (Eurostat za leto 2015), od tega v povprečju ženske predstavljajo 16 % zaposlenih. Znova je vodilna Bolgarija (27,7 %), sledi ji Romunija (27,2 %) in Latvija (24,7 %). Slovenija je na 17. mestu med 28 članicami EU (16 %). Na repu so Madžarska (11,9 %), Slovaška (11,4 %) in Češka (9,9 %).

Raziskava Evropske unije je pokazala, da če bi na področju IKT delalo več žensk, bi evropski BDP v enem letu poskočil za 9 milijard evrov. 

Povsod po svetu potekajo prizadevanja, da bi za študij, povezanim z IKT, navdušili več žensk in ne le to, da bi po koncu študija tudi dejansko delale na področju IKT. Evropska unija je tako lani prvič podelila nagrade za digitalne veščine, posebna kategorija je bila namenjena tistim, ki si prizadevajo za razvoj digitalnih veščin deklet in žensk. Vsak četrti četrtek v aprilu, ki je mednarodni dan deklet v IKT, EU organizira različne dogodke, ki so posvečeni promociji žensk v IKT. Letos bo ta dan 26. aprila. EU podeljuje tudi posebno nagrado za ženske inovatorke. 

Razvoj računalnikov se je začel z ženskami
Elsie Shutt je leta 1958 v ZDA kot ena prvih ustanovila IT podjetje. Čez eno leto je v Veliki Britaniji to naredila Dina St Johnson. Stephanie Shirley je svoje IT podjetje odprla leta 1962. Bile so pionirke programiranja, večinoma so zaposlovale ženske, saj je je bilo področje IT „žensko" področje. V 80. letih pa se je vse obrnilo na glavo. Računalniki so bili že tako razviti, da so prešli v splošno uporabo, a njihova zmogljivost je bila slaba, zato se jih je bolj ali manj obravnavalo kot igrače. In ker so bile to tehnične igrače, se jih je v oglasih prikazovalo kot igrače za fante. Oglasi so sporočali, da gre za zabavne in hkrati poučne igrače za dečke. Čeprav so se računalniki vse bolj razvijali in so se vse bolj oddaljevali od tega, da so bili bolj ali manj igrača, pa se ideja o tem, komu so računalniki namenjeni ni razvijala. Obtičala je pri oglasnem sporočilu „zabavno in poučno za fante". IT sfera je vse bolj postajala in postala „moško" področje.

Napisala: Polona Movrin

Preberite tudi intervju z doktorsko študentko Lucijo Brezočnik,  ki se je pri le 25 letih že vpisala v zgodovino na področju računalništva in informatike: Uspešna v svetu računalništva in informatike.