20. april 2020

Bo koronavirus premostil prepad do množične uporabe blockchaina? - ikt.finance.si

Kakšne priložnosti v ukrepih za zajezitev pandemije COVID-19 vidijo člani združenja Blockchain Alliance Europe.

Corona blockchain

V prejšnjih tednih smo večkrat slišali, da je koronavirus pospeševalec digitalizacije, kar po svoje gotovo drži. Kljub temu se sprašujem, ali v teh procesih zgolj nadomeščamo zamujeno ali pa bodo ukrepi za zajezitev okužb s koronavirusom morda ugodno vplivali tudi na hitrejše vpeljevanje in izrabo naprednih tehnologij, kot so blockchain (veriženje blokov), množični podatki in umetna inteligenca, ter omogočili bolj optimizirano upravljanje pomembnih spletnih sistemov pri nas.

Tančica skrivnosti nad veriženjem blokov

V združenju Blockchain Alliance Europe opažamo, da nas do množične uporabe tehnologije blockchain in kriptovalut loči prepad oziroma »dolina smrti, ki se po prvih uporabnikih in navdušenju pojavi pri vseh sprejemanjih novih idej ali nove tehnologije«, kot razmere v knjigi Crossing the Chasm opisuje Geoffrey Moore.

To je delno razumljivo, saj je testiranje novih tehnologij pomemben, a zato tudi bolj tvegan strateški projekt, prav tako pa tehnologijo veriženja blokov delno še vedno zakriva tančica skrivnosti. Zato ena glavnih nalog za Blockchain Alliance Europe in naše člane v prihajajočem obdobju ostaja, da še jasneje spregovorimo o poslovnih, organizacijskih in finančnih prednostih, ki jih prinaša.

Rast zanimanja za brezstično sprejemanje kriptovalut

V Blockchain Alliance Europe sodeluje deset slovenskih podjetij in partnerjev, ki delujejo na področju razvoja, vpeljave in uporabe tehnologije veriženja blokov ter kriptovalut ali pa so del ekosistema povezanih podjetij. Člani pripadajo različnim vejam industrije blockchain in se v tem specifičnem obdobju srečujejo s svojevrstnimi izzivi.

Mnogi prodajalci in proizvajalci so zaradi zaprtja trgovin in večjega povpraševanja po brezosebnih storitvah tako ali drugače prodajo preusmerili na splet. Tako bi pričakovali, da se bo povečalo povpraševanje po raznovrstnih možnostih plačil, kar bi povečalo zanimanje tudi za sistem GoCrypto našega člana Eligma. Ta je namenjen enostavnemu, popolnoma brezstičnemu sprejemanju kriptovalut v fizični ali spletni trgovini, pri čemer trgovec prejme takojšnje plačilo v evrih. Pričakovano rasti povpraševanja po tej storitvi za fizične trgovine ni, opažajo pa močno okrepljeno zanimanje pri spletnih trgovcih.

Medtem ko pri GoCryptu zaznavajo 60-odstotni upad nakupov v fizičnih trgovinah, upada pri spletnih trgovinah ne ugotavljajo, kar kaže na spremembo nakupovalnih navad. Pričakovati je, da prihajajoče gospodarske krize veliko manjših, predvsem fizičnih trgovcev ne bo preživelo. Predvidoma je trgovinska dejavnost eno izmed področij, ki bo doživelo korenite spremembe, še posebej, če se bodo nove navade spletnega nakupovanja obdržale.

Novi varnostni mehanizmi brez gesel in uporabniških imen

Selitev storitev na splet povečuje tudi potrebo po zagotavljanju varnosti in zasebnosti osebnih podatkov. Podjetje Netis je na ta izziv odgovorilo z razvojnim ogrodjem AceBlock, ki prek tehnologije veriženja blokov ponuja nove varnostne mehanizme za registracijo in prijavo uporabnikov ter shranjevanje in upravljanje njihovih podatkov. Najsodobnejši pristopi uporabnikom omogočajo, da sami razpolagajo z osebnimi podatki in v spletne aplikacije vstopajo brez vsakokratnega vpisovanja gesel in uporabniških imen, podjetjem pa poenostavljajo upravljanje podatkov. Kljub temu so podjetja pri vpeljevanju tovrstnih rešitev še vedno previdna.

Kot pojasnjujejo v Netisu, je eden od razlogov za počasno rast, da uporabniki spletnih storitev (še) niso dovolj ozaveščeni o tem, kako pomembna je varnost osebnih podatkov, zato na ponudnike (še) ne izvajajo dovolj velikega pritiska. Pri tem pričakujejo skorajšnjo spremembo trenda, prepričani pa so tudi, da bo tehnologija blockchain svoj veliki pohod v podjetja in organizacije začela kmalu po tem, ko bodo na ravni EU omogočene nekatere infrastrukturne spremembe.

Slovenska strojna kriptodenarnica zbudila veliko pozornosti ...

Več lahko preberete tukaj.