Aktualno

Umetna inteligenca bo pomagala sprejemati odločitve

Podjetje Saop iz Šempetra pri Novi Gorici skupaj z razvijalci češkega podjetja Solitea razvija nov sistem ERP v računalniškem oblaku, namenjen malim in srednjim podjetjem.  Ključna prednost novega sistema bo v umetni inteligenci, ki bo pomagala vodstvu družb sprejemati boljše odločitve.
Preberi članek

Na splet in ne v vrsto po integrirano vozovnico

Od danes naprej (21. avgust) lahko oddate vlogo za odobritev ali podaljšanje enotne subvencionirane vozovnice integriranega javnega potniškega prometa prek spleta. Prav tako je na voljo spletni nakup vozovnice pri izvajalcih subvencioniranih prevozov.
Preberi članek

Informatika obvezen predmet za hrvaške šolarje

Hrvaški petošolci bodo imeli od šolskega leta 2018/2019 naprej obvezen predmet informatike. Ta je zdaj neobvezen. Tako je sklenila hrvaška ministrica za izobraževanje Blaženka Divjak, ki izpostavlja pomen digitalne pismenosti. Pri nas je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport lani ustanovilo  Strokovno delovno skupino za analizo vsebin računalništva in informatike v programih osnovnih in srednjih šol, ki bo do konca leta pripravila študijo glede vključevanja vsebin računalništva in informatike v vrtce ter osnovne in srednje šole.
Preberi članek

Večja verjetnost za dostop do mobilnega telefona kot do stranišča ali čiste vode

„V najrevnejših gospodinjstvih na svetu je večja verjetnost, da imajo dostop do mobilnega telefona kot do stranišča ali čiste vode." Tako piše v uvodu poročila Svetovne banke za leto 2016 Digital Dividends. Nekatere vlade si napredek predstavljajo tako, da veliko sredstev vložijo v mobilno telefonijo, pozabijo pa na osnove, kot je kanalizacija. Druge spet pozabijo, da ni dovolj, da v državi obstaja infrastruktura za splet, ampak da mora biti splet dostopen ljudem in to vsem, ženskam in moškim, ter da so ljudje usposobljeni, da ga uporabljajo. Zbrali smo nekaj podatkov.
Preberi članek