SLO | ENG

Moč je v podatkih. Odprimo jih skupaj!

Ministrstvo za javno upravo je 4. oktobra že tretje leto po vrsti organiziralo Festival odprtih podatkov javnega sektorja, letos v sodelovanju s Statističnim uradom Republike Slovenije. Rdeča nit letošnjega uvodnega dogodka Festivala odprtih podatkov je bila vizualizacija podatkov, ki predstavlja moderno različico vizualnih komunikacij. Gre za ustvarjanje vizualne predstave o podatkih. 
Udeležence sta uvodoma pozdravila minister za javno upravo Boris Koprivnikar in direktorica Statističnega urada Genovefa Ružić. Minister Koprivnikar je udeležencem predstavil aktivnosti in dosežke ministrstva na področju odpiranja podatkov javnega sektorja. Zahvalil se je organom za sodelovanje, še posebej Statističnemu uradu, ki je izjemno aktivno pristopil k objavi podatkov na portalu Opsi, in ostalim, ki na festivalu sodelujejo že tretje leto po vrsti. 

Kot je poudaril minister, je podatkov vedno več, producirajo jih tudi državni organi in namen portala odprtih podatkov OPSI je, da so podatki objavljeni tako, da so uporabni za ponovno uporabo. Z vizualizacijo se bo povečala uporabna vrednost podatkov, je še izpostavil minister Koprivnikar. Ob tem pa tudi dodal, da odpiranje podatkov pripomore tudi k transparentnosti in proaktivnosti delovanja države na tem področju, kar je bolje od represivnih ukrepov. "Če luč prižgeš, ne bo nihče ničesar ukradel," je ponazoril minister.

Cilj ministrstva na področju odpiranja podatkov je vzpostavitev ekosistema odprtih javnih podatkov, v katerem bodo sodelovale institucije kot objavitelji podatkov ter razvijalci, analitiki, mediji, smart-up podjetja in širša civilna javnost.

Genovefa Ružić, direktorica Statističnega urada je predstavila poslanstvo nacionalnega statističnega urada in njihove izkušnje na področju odprtih podatkov. Izpostavila je odlično sodelovanje z ekipo na Ministrstvu za javno upravo pri posredovanju podatkov SURS-a na portal OPSI, kjer je objavljenih preko 3.000 Surs zbirk. Ob tem je izpostavila, da je poleg objavljanja odprtih podatkov izjemnega pomena tudi izobraževanje o njihovi uporabi, pri tem pa izrazila zadovoljstvo nad sodelovanjem s študenti in tudi dijaki.

Bojan Križ, generalni direktor Direktorata za informacijsko družbo MJU, je predstavil področje pametnih mest in odprtih podatkov. Poudaril je, da dobro uporabljeni podatki prinašajo višjo dodano vrednost in so nafta digitalne dobe. 

Preko Skype povezave pa se je dogodku pridružil tudi glasnik digitalnih tehnologij dr. Marko Grobelnik, ki je delil izkušnjo vizualizacije velikih podatkov, poudaril pomembnost interneta stvari in izpostavil pomembnost odpiranja podatkov in projekta OPSI.

V nadaljevanju so bili na festivalu predstavljeni tudi konkretni primeri ponovne uporabe javnih podatkov. Filip Muki Dobranić je predstavil aplikacijo Parlameter (gre za vizualizacijo aktivnosti poslancev v Državnem zboru), mag. Gregor Stritar, direktor NeoLab d.o.o. je predstavil aplikacijo Finšpektor (ki razkriva sledi našega denarja), svetovalec predsednika Računskega sodišča mag. Peter Zmagaj je prikazal vizualizacijo ugotovitev Računskega sodišča. Prisotni so se lahko seznanili z aplikacijo STAGE, ki je interaktivna kartografska aplikacija za prikazovanje statističnih podatkov – predstavil jo je Igor Kuzma iz Statističnega urada (to je oder, na katerem igra vsak prebivalec Slovenije svojo vlogo, pravi), višji raziskovalec in razvijalec programske opreme dr. Gregor Leban iz Inštituta Jožef Stefan je prikazal vizualizacijo podatkov na primeru sistema za analizo globalnih novic, na koncu pa je asis. Anže Starič, mladi raziskovalec v Laboratoriju za bioinformatiko Fakultete za računalništvo in informatiko predstavil tudi orodje Orange, ki ga je razvila Fakulteta za računalništvo in informatiko. Orange je odprtokoden programski paket z interaktivnim konzolnim in grafičnim uporabniškim vmesnikom namenjen podatkovnem rudarjenju.

Letošnji uvod v festival je postregel s primeri dobrih praks s področja ponovne uporabe podatkov. Za razvoj na področju odprtih podatkov je pomembno sodelovanje med deležniki javnega sektorja in gospodarstva. Torej: Moč je v podatkih. Odprimo jih skupaj!