SLO | ENG

Konec meja za digitalne naročnine

Od 1. aprila 2018 boste lahko kjerkoli v Evropski uniji dostopali do spletnih vsebin, na katere ste se naročili v svoji državi. Pravila bodo veljala za plačljive storitve, ponudniki brezplačnih vsebin pa jih bodo lahko prostovoljno uporabljali.

Vaše e-knjige, najljubši filmi, televizijske nadaljevanke ipd., na katere ste se digitalno naročili v svoji državi, bodo zdaj „potovale" z vami povsod po Evropski uniji. Nova pravila bodo koristila tudi ponudnikom spletnih vsebin, saj jim ne bo več treba pridobiti licenc za druga ozemlja, na katera potujejo njihovi naročniki.

„Odprava omejitev, zaradi katerih Evropejci niso mogli potovati z digitalnimi mediji in naročninami na vsebine, je še en uspeh enotnega digitalnega trga za naše državljane ter sledi učinkoviti odpravi stroškov gostovanja, ki od junija 2017 razveseljuje potrošnike po vsej Evropi." To so v skupni izjavi poudarili podpredsednik Evropske komisije Andrus Ansip, evropska komisarka za digitalno gospodarstvo in družbo Marija Gabriel, bolgarski minister za promet, informacijsko tehnologijo in komunikacije Ivailo Moskovski ter poslanca Evropskega parlamenta Pavel Svoboda in Jean-Marie Cavada. Kot pravijo, se je s tem Evropska unija prilagodila novemu obnašanju in navadam evropskih državljanov: „Potrošnja prebivalstva za naročniške storitve na video vsebine se je med leti 2010 in 2014 povečala za 113 % na leto, medtem ko se je število uporabnikov med letoma 2014 in 2015 povečalo za 56 %. Ocenjuje se tudi, da bi lahko vsaj 29 milijonov ljudi, kar je 5,7 % potrošnikov v EU, koristilo prednosti čezmejne prenosljivosti in to število naj bi se v prihodnosti še povečalo – na do 72 milijonov ljudi do leta 2020."

Poleg tega skoraj 60 % mladih Evropejcev meni, da je možnost potovanja z naročninami pomemben dejavnik pri odločitvi za naročnino na spletne storitve. Tako bodo lahko zdaj tudi ponudniki storitev povečali število naročnikov.

„Danes smo naredili še en konkreten korak k vzpostavitvi resnično enotnega digitalnega trga in enotne evropske digitalne družbe, ki sta dostopna vsem našim državljanom in prinašata dobičke našim podjetjem," so še zapisali predstavniki EU v skupni izjavi.