SLO | ENG

Ko pridelki »spregovorijo«

Prst, ki »pove« česa ji primanjkuje. To ni več znanstvena fantastika, ampak realnost kmetovanja s pomočjo industrije 4.0. Tudi slovenska podjetja razvijajo uspešne aplikacije in računalniške programe za pomoč pri kmetovanju.
Začelo se je z vse bolj izpopolnjeno kmetijsko mehanizacijo, zdaj pa je industrija 4.0 posegla v samo bistvo kmetijstva – v prst, pridelke, zaščito živali ter napovedala vojno škodljivcem in boleznim.

Ena od aplikacij slovenskega start-up podjetja Sinergise je opremljena z orodji za predvidevanje možnih smeri in hitrosti širitve bolezni med živalmi na kmetijah, ob čemer upošteva tudi geografske faktorje, kot je denimo klima na določenem območju, relief ipd. Druga aplikacija med drugim »svetuje« kmetu, na katerih delih obdelovalne površine je denimo potrebno gnojenje.

Podjetje Datalab se je lotilo IT rešitev za kmetijstvo že leta 2010. Tudi njihovi programski paketi pomagajo kmetom, da na podlagi podatkov, ki se zbirajo v sistemu, izboljšajo tako kakovost pridelkov kot samo poslovanje kmetije.

Ameriško podjetje Inmarsat pa je zdaj razvilo senzorje, ki jih namestijo na poljih in v sadovnjakih in merijo vse pomembne elemente v prsti, podatke pa prek satelita sporočajo na kmetovo pametno napravo. Ta mu nato sporoča, ali v prsti primanjkuje katerega od elementov, ali je potrebno zalivanje, gnojenje ipd.  Kot ugotavlja vodja oddelka za kmetijstvo pri Inmarsatu Ayan Jobse-Alkemade, nam bodo kmalu tudi pridelki »sami povedali«, ali jim česa primanjkuje oz. ali so nared za spravilo.