SLO | ENG

Digitalno gospodarstvo ključni cilj Bolgarije pri predsedovanju Svetu EU

S 1. januarjem je polletno predsedovanje Svetu Evropske unije prevzela Bolgarija. Napovedala je, da se bo v prihodnjih šestih mesecih posvetila 4 ključnim področjem: prihodnosti Evrope in mladih, Zahodnemu Balkanu, varnosti in stabilnosti ter digitalnemu gospodarstvu.
Bolgarija si želi vzpostavitve močne, digitalne in združene Evrope. Gradila bo na strategiji enotnega digitalnega trga (Digital Single Market), ki jo želi razviti do polnega potenciala. Napoveduje investicije v raziskave in inovacije, računalništvo v oblaku, umetni inteligenco, obdelavo velepodatkov ipd. Prav tako napoveduje zakonske spremembe, ki bodo prijaznejše do digitalizacije, vendar bodo hkrati varovale zasebnost uporabnikov. 

Bolgarija napoveduje tudi napredek pri uresničevanju  Start-up in Scale-up iniciative, alternativne vire financiranje za srednja in mala podjetja, vzpodbujanje socialnih oz. družbenih inovacij, poudarek na izobraževanju mladih za poklice prihodnosti itd.

Predsedujoča Svetu EU se sicer glede na indeksu digitalnega gospodarstva in družbe (DESI) za leto 2017 ne more pohvaliti z digitalno razvitostjo. Med 28 članicami EU se uvršča na predzadnje mesto, slabša je le še Romunija (Slovenija zaseda 17. mesto). Evropska komisija sicer ugotavlja, da je Bolgarija napredovala na področju širokopasovne povezave in odprtosti podatkov, še vedno pa njenim državljanom močno primanjkuje digitalnih veščin, tako gospodarstvo kot javni sektor pa zaostajata v digitalizaciji.

Več o polletnem načrtu za predsedovanje Bolgarije Svetu EU si lahko preberete TUKAJ.