SLO | ENG

5. evropski teden programiranja

Da bi bili varni na spletu, da bi znali kritično oceniti informacije in prepoznati lažne novice, da bi bili konkurenčni pri zaposlovanju, da bi soustvarjali konkurenčno gospodarstvo, da bi pomagali pri prepoznavanju prednosti digitalizacije za družbo … Potrebujete še kakšen razlog, da se pridružite evropskemu tednu programiranja?
Evropski teden programiranja (Europe CodeWeek) je pobuda za širjenje znanja programiranja in drugih sorodnih veščin med mladimi. Pravzaprav bo potekal kar dva tedna, od 7. do 22. oktobra.

Ideja se je porodila, ko so svetovalci za razvoj evropske Digitalne agende (Digital Agenda for Europe) skupaj z Evropsko komisijo ugotovili, da evropskim otrokom in mladostnikom manjka digitalnih veščin. 

Ni dovolj, da znajo uporabljati pametne naprave, sposobni morajo biti tudi kritične presoje in distance do vsebin na spletu. In tako kot se mora otrok naučiti abecede, da lahko bere in razume tekst in da ga sčasoma začne presojati, tako mora poznati tudi osnove programiranja, abecede sodobne tehnologije. »Seveda ne zato da bi vsi postali programerji, tako kot tudi nismo vsi, ki znamo brati in pisati, postali pisatelji. Znanja, kot so delovanje pametnih telefonov, varna raba interneta, programiranje in prepoznavanje kredibilnih virov (ker ne maramo fake news) so ključna za opolnomočenje posameznikov, ki živimo v digitalni družbi,« pravijo pobudniki evropskega tedna programiranja.

Dogodki tudi v Sloveniji
Pri CodeWeeku verjamejo, da imajo mladi, ki se pričnejo digitalnih veščin učiti že v šoli, na globaliziranem trgu delovne sile boljše izhodišča v primerjavi s tistimi, ki se z njimi srečujejo šele kasneje v življenju. Kot pravijo, so digitalne veščine abeceda sodobne družbe.

Če želite, da se vaš otrok ali mladostnik udeleži katerega od dogodkov, ali pa želite kot mentor ali učitelj sodelovati pri dogodkih, obiščite spletno stran slovenskih ambasadorjev projekta. Iščejo predvsem mentorje in učitelje za pripravo delavnic za najmlajše. Na omenjeni spletni strani boste našli tudi gradivo, ki vam bo v pomoč, če boste sami organizirali dogodke.

CodeWeek poziva učitelje, programerje in vse ostale, ki vas zanima digitalna tehnologija, da med 7. in 22. oktobrom 2017 organizirate CodeWeek-delavnico v vašem razredu, pri krožku ali v lokalni knjižnici. Delavnico lahko posvetite programiranju, delovanju računalnikov, arhitekturi internetnega omrežja, pasteh lažnih novic (fake news), zasebnosti in varnosti na internetu ali kakšni drugi temi po vaši presoji, s katero bodo šolarji urili svoje digitalne veščine. Dogodke, ki se bodo zvrstili tudi v Sloveniji, boste našli TUKAJ. Seznam se bo sproti dopolnjeval.

Informacije o tednu programiranja najdete na naslednjih naslovih: